Tiada keperluan untuk MAS melakukan pembuangan kerja pada masa ini- Menteri Sumber Manusia

Tiada keperluan untuk MAS melakukan pembuangan kerja pada masa ini- Menteri Sumber Manusia

PUTRAJAYA – Kementerian Sumber Manusia akan sentiasa memantau dan menasihatkan mana-mana majikan dalam setiap tindakan yang akan diambil melibatkan kebajikan pekerja susulan penularan wabak koronavirus (Covid-19).

Menterinya, Datuk Seri M Saravanan berkata, ia bagi memastikan suasana keharmonian perusahaan di tempat pekerjaan akan kekal sihat dan kondusif tanpa menjejaskan kebajikan pekerja serta kelangsungan syarikat.

Menurut Saravanan, Rabu lalu satu mesyuarat bersama Malaysia Airlines Berhad (MAB) telah diadakan bagi membincangkan langkah dan tindakan yang diambil berikutan 13,200 kakitangan syarikat itu yang terjejas berikutan wabak berkenaan.

“Para pekerja digalakkan untuk mengambil cuti tidak berbayar secara sukarela untuk tempoh tiga bulan ataupun cuti tidak berbayar sebanyak lima hari sebulan bagi tempoh tiga bulan. Permohonan cuti sukarela tersebut perlu mendapat kebenaran dan kelulusan daripada Ketua Jabatan (HOD) di MAB.

“Buat masa ini, tiada keperluan bagi pihak MAB melakukan pembuangan pekerja. Tindakan pembuangan pekerja adalah langkah terakhir yang akan difikirkan oleh MAB,” katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.


Mengulas lanjut, Saravanan berkata, meskipun ketika ini syarikat penerbangan nasional itu belum mengambil tindakan membuang pekerja, namun beberapa langkah lain telah diambil antaranya proses lantikan baru dan kenaikan pangkat akan dibekukan.

“KSM juga telah menasihatkan pihak majikan agar mengambil beberapa tindakan seperti mematuhi peruntukan undang-undang Perburuhan, Perjanjian Kolektif sekiranya ada, dan Tatacara Untuk Keharmonian Perusahaan (COC) dan meneruskan sesi libat urus dengan pekerja bagi memaklumkan perkembangan terkini berkaitan wabak berkenaan,” katanya.

Google+ Linkedin

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

*